Buikwand breuk

Ruim 2 jaar geleden kreeg ik er voor het eerst last van.
Een verschrikkelijke pijn in mijn buik. Alsof mijn buik elk moment uit elkaar kon knappen. Het voelde alsof mijn buik van binnenuit opgeblazen werd en steeds dikker en dikker werd. Hierbij voelde mijn buik ook keihard en ik kon haast niet bewegen van de pijn.

We hebben toen meteen de huisarts gebeld en we konden meteen langskomen.
Natuurlijk dacht de huisarts in de eerste instantie aan een blinde darm ontsteking. Maar aangezien de pijn bijna weg was toen ik bij de dokter aan kwam begon hij toch te twijfelen. Na een hele serie onderzoeken en vragen van de huisarts werd ik aangeraden om rustig aan te doen en bij hevige pijn paracetamol in te nemen.

Maanden gingen er voorbij zonder dat ik nog last had van mijn buik. Maar plotseling kwam de pijn terug. Direct weer naar de huisarts. Hij begon toen te denken aan luchtophopingen in mijn darmen. Waarschijnlijk zat er een soort "knoop" in mijn darmen en kon de lucht niet zijn normale pad naar buiten vinden en zich ophopen voor die "knoop".
Ik kreeg medicijnen om mijn darmen meer te ontspannen. Dit moest mijn darmen tot rust brengen en de knoop langzaam laten verdwijnen.

Weer gingen er weken voorbij zonder centje pijn. Maar alweer kwam het terug. Zelfs bij gebruik van de medicijnen bleef de pijn bestaan.

Inmiddels had ik knie operatie en een hartinfarct erop zitten.

Een paar maanden na mijn hartinfarct kreeg ik weer verschrikkelijke buikpijn. Weer naar de huisarts terug en om een uitgebreider onderzoek gevraagd. Ik werd doorgestuurd naar het ziekenhuis om een echo te laten maken van mijn buik.
Al snel bleek daar dat ik last had van een bovenbuikwand breuk. "Hernia Epigastrica".
Het was op dat moment een breukje van ongeveer 7 a 8 mm dus niet levensbedreigend. Dat was pas het geval als het 1,5cm of groter was. Er werd nu regelmatig buikvet doorheen geduwd wat de verschrikkelijke pijnklachten veroorzaakten.

Aan de hand van dit onderzoek ben ik doorgestuurd naar de chirurgen van het St. Antonius ziekenhuis. Daar konden ze mij wel helpen maar omdat de breuk (nog) niet levensbedreigend was en ik nog steeds vrij heftige bloedverdunners slikte voor mijn hart (ik heb een stent welke een medicijn afgeeft met behulp van die bloedverdunner), werd besloten eerst af te wachten tot ik met die bloedverdunner mocht stoppen. Dat zou na 1 jaar sinds het infarct zijn. Ik moest toen dus nog een half jaar met de pijn van die buikwandbreuk doorlopen.

Uiteindelijk werd het dan toch 2 april en ik stopte met de bloedverdunner.
Direct een nieuwe afspraak gemaakt met de chirurg die meteen zei dat ze het gingen opereren.
Afgelopen vrijdag was ik aan de beurt.

Met verschrikkelijke zenuwen voor mijn eerste keer onder narcose, ging ik naar het ziekenhuis waar ze mij zouden opereren.

Na een tijdje te gewacht te hebben op zaal werd ik opgehaald voor de operatie.
Ze gingen mij vragen stellen over mijn reden van "bezoek" en ze probeerden mij gerust te stellen vanwege mijn zenuwen.
Toen werd ik de O.K. opgereden en geïnstalleerd op de operatie tafel.

De anesthesist vroeg of ik al een mooie droom had bedacht waarop ik zei dat ik wel over een mooie vakantie op Aruba zou gaan dromen als ik de kans kreeg.
Meteen daarna vroeg ze of ik al lichtelijk begon te merken dat ik slaperig werd.... Meer weet ik niet meer. Ik werd vervolgens wakker op de uitslaapzaal met mijn buik vol verband.

Nadat ik terug op zaal was kreeg ik wat eten en drinken en werd ik goed verzorgd door de verpleging van het St. Antonius Ziekenhuis (locatie Ouderijn) te Utrecht. Toen ik naar de wc was geweest om te plassen mocht ik naar huis.

Nu zijn we 1 (slapeloze) nacht verder en ik heb nog steeds verschrikkelijke buikpijn.
Er werd mij wel verteld dat de pijn nog wel even aan kon houden omdat ze een kunstif matje aan mijn buikspieren hebben geniet. Dus bij elke beweging waarbij de buikspieren worden gebruikt voel ik pijn. (En dat is blijkbaar erg vaak)

Hopenlijk is de pijn over een paar dagen een stuk minder en dan kan ik eindelijk gaan genieten van een leven zónder buikpijn.

Tags: buikwand breuk operatie ziekenhuis antonius

Comments ()