Server Re-Install

Het is alweer een tijdje geleden dat ik mijn server heb geïnstalleerd en geconfigureerd.
Toen ik de server had geïnstalleerd met Debian was het eigenlijk de bedoeling om deze alleen als webserver/mailserver te gebruiken. In de loop van tijd zijn er nogal wat zaken veranderd wat betreft het gebruik van deze computer.

Ik ben steeds meer series gaan kijken en hier wilde ik een goede manier voor hebben om dit te organiseren. Dit werkte prima met behulp van spotweb en SABnzbd.
Na een tijdje werd mij een handige applicatie bekend. Sickbeard genaamd. En tegelijk leerde ik hierdoor het programma Couchpotato kennen.

Al deze programma's zorgden er voor dat mijn, nogal beperkte, harde schijf op de server snel vol raakte. Dit was niet zo'n groot probleem aangezien ik in de loop van tijd nogal wat harde schijven had verzameld. Wel allemaal vrij oud en betrekkelijk klein maar gezamelijk konden die prima dienst doen als opslag voor mijn series.
Inmiddels zitten er 5 harde schijven in mijn server kastje geschroefd met een totale opslag van ca. 1 TB.
Dit is natuurlijk vrij weinig voor 5 schijven aangezien je dat ook makkelijk met 1 schijf had kunnen krijgen, maar dat terzijde.

Het grote probleem van al deze harde schijven is de manier dat Linux met die schijven om gaat. Het werkt niet zoals in Windows. Een schijf aankoppelen en je hebt een extra locatie in je verkenner beschikbaar.
Nee, in Linux moet deze schijf aan een bepaalde locatie gekoppeld worden. En die locatie kan niet voor 2 schijven hetzelfde zijn. Ik heb dus naast mijn normale schijf waar het besturingsysteem en de server software op draait 4 andere schijven gekoppeld aan mappen die allemaal een schijf vertegenwoordigen.
Op zich allemaal prima. Het wordt alleen vervelend als je bijvoorbeeld SABnzbd niet kan vertellen dat hij automatisch naar schijf X gaat als schijf Y vol is. Je blijft dus constant aan het schuiven met data om de boel ordelijk en overzichtelijk te houden.

Dit probleem kán in Linux opgelost worden met behulp van LVM (Logical Volume Management).
Hiermee kan je, simpel gezegd, één groot volume maken die je kan uitbreiden of verkleinen door schijven en partities aan dit volume toe te wijzen of te verwijderen.

Ik heb er nu dus voor gekozen om de server geheel opnieuw te installeren met gebruik van de nieuwste Debian 6.0.6. Dit komt dan op een LVM schijf te draaien en daarna worden alle programma's die ik nodig heb, om mijn server optimaal te laten draaien voor mijn wensen, geïnstalleerd.

Momenteel ben ik al mijn data aan het veilig stellen op een externe harde schijf zodat ik dat daarna gewoon terug kan zetten als de server eenmaal optimaal geconfigureerd is.

Waarschijnlijk gaat dit allemaal wel een dag of wat duren aangezien ik vrij weinig tijd heb. Maar uiteindelijk is het voor een goed doel... :P

Het zal duidelijk zijn dat hierdoor mijn eigen webserver, Questodia Server, enige tijd niet bereikbaar zal zijn.

Tags: server debian linux media sabnzbd plex sickbeard couchpotato webmin virtualmin spotweb

Comments ()